...Rozważam montaż skrzyni 2.0d 6b do m62. Z tego co wyczytałem, rozstaw śrub jest ten sam co w m50/m52, czyli poprzez adapter od np Dibela można byłoby to spiąć z v8.
Zamach miałby być z m50 jednomas, połączony z zamachem m62 automat. Sprzęgło kpl z e60 m57.
A więc, kilka pytań:
1. Czy owa skrzynia ma taki sam wieloklin na tarczę co skrzynia z 3.0d e60? Chcę założyć tarczę z tłumikami drgań które występują właśnie w m57.
2. Problem z czujnikiem położenia wału, trzeba nawiercić otwór w adapterze, bądź w dzwonie skrzyni. Podobno musi być to zrobione z bardzo dużą dokładnością. Minimalna odchyłka i nie będzie działać? I nie wiem czy to właściwie nie dyskwalifikuje pomysłu...
3. Mam dzwon z automatycznej skrzyni m62. Przyspawać do niego skrzynie 2.0? Założenie jest takie, że podczas awarii skrzynia ma być tania w zakupie i bez problemowa do wymiany. Tu pytanie, czy bez problemu można zrzucić dzwon skrzyni 2.0 tak aby założyć tył z bebechami od drugiej skrzyni?
4. Kwestia dystansu między zamach a silnik, bo możliwe, że będzie potrzebny. Takie rozwiązanie chyba jest często stosowane? Są jakieś przeciwwskazania?
5. Kto jest w stanie zespawać dzwon m62 ze skrzynią m47 tak jak należy? Kogo możecie polecić?
6. Czy skrzynia 2.0 da radÄ™ przy v8...?
A może jakieś inne pomysły, podpowiedzi?

.

Czy koło zamachowe od m50 będzie pasować w miejsce dwumasy e46 320d???